lvnte 2013.11.13. 18:34

Negyven év Európa bulinegyedeiben

schrunkelmadame-lehmitz-1970_1_1384343800.jpg_1200x800

Azt hiszem, mindenkiben okoz egy törést, amikor először találkozik Anders Petersen 1978-as sorozatával, a Cafe Lehmitz-zel. Bennem okozott. Ezután értettem meg anno, hogy valószínűleg szüleim is jártak bulizni, és negyven éve is ugyanaz történhetett egy este, ami ma is.

Petersen a húszas éveiben dolgozott Hamburg egyik nem-túl-előkelő kocsmájában, ahova lecsúszott, de nem-túl-szégyenlős emberek jártak szórakozni. Nem lehet rajtuk nem röhögni, de akárhányszor újranézem ezeket a képeket, mindig rácsodálkozok a szereplők őszinteségére. Az egész valahogy mégsem vicces, nem groteszk, hanem természetes. Pedig hát. Na.

Anders megmutatja ezzel a sorozattal, hogyan kell megtalálni a szépet a legvállalhatatlanabb helyzetekben.

Valószínűleg csak nekem volt újdonság, hogy Petersen túlélt negyven évnyi éjszakázást, és semmit nem változott (ellentétben a kávézóval, ami segélyközpontként működik ma). Még hatvanon felül is simán bevállal egy utcai verekedést, ha így közelebb kerülhet egy témához. Az elmúlt néhány évtizedben megfordult börtönökben, elmegyógyintézetekben, és ugyanúgy járja Európa nagyvárosainak bulinegyedeit, ahogyan a hetvenes években tette. Ma csak azt sajnálja, hogy már alig találkozik hozzá hasonló öregekkel a Sohóban.

A TIME gyűjtötte most össze az évtizedeken átívelő munkáját a Párizsi fotóhónap elé, ahol ma nyílik kiállítása. Peterson idén 69 éves.

Címkék:fotóblog éjszakai élet fotóművészet fotótörténet fotográfia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr865631363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása