lvnte 2014.08.13. 20:34

Így készült fotó Amerika legkeresettebb emberéről

snowden.jpg

Ma jelent meg a Wired-en egy ritka hosszú és szépen összerakott anyag Edward Snowdrenről, amihez a képeket Platon készítette (ő az a fotós, akinek a nevére rákeresve csak antik fejszobrokat, és a kőfaragások mintájára elkészített portrékat találtok a világ leghíresebb és legfontosabb embereiről. És aki AZT a putyinos fotót is csinálta).

Kiadott a Wired egy ígykészült videót is a fotózásról, amiben Platon és az újságíró mesélnek arról, hogyan sikerült összehozni ezt az egészet. Merthogy Snowdenhez nem lehet csak úgy besétálni, és ő sem sétál be csak úgy senkihez. Nyolc hónapig szervezték az interjút, és még az utolsó pillanatban is variáltak a helyszínnel és az időponttal. Aztán, amikor végre belépett a hotelszobába, Snowden csak ennyit mondott: "Helló, Ed vagyok."

A képek néhány perc alatt készültek, mint ahogy legendás Putyin-portré is (tényleg, arról meg itt van egy ígykészült videó). Platon ugyanazt az egyszerű világítást és a névjegyévé vált beállításokat használja. Semmi különös nincs a képeken, csak a világ legkeresettebb embere, aki az elmúlt éveket az amerikai titkosszolgálatok elől menekülve töltötte.

Egy nem elhanyagolható dologban azért szakít a platoni stílussal a címlapra is rakott portré: megjelenik díszletként egy amerikai zászló, ami azért különös, mert a fotós eddig nem nagyon használt semmilyen kelléket a portrékhoz.

Érdekes lenne arról is hallani, hogy ez vajon a Wired kérése volt-e, vagy saját koncepció. Platon életművében Snowdenen kívül eddig két ember mellett van amerikai zászló: Pamela Anderson takarja el vele a meztelen testét, és Shaun White (profi sport, snowboard, sok arany, satöbbi) is zászlóval takarózik. Ez alapján Snowden beleillik ugyan az amerikai ikonok sorába, de magának a zászlónak nincs több szerepe egyszerű provokációnál, ami azért picit elvesz a kép értékéből.

10599672_10152705980418203_6906595640048963738_n.jpg

Erről Platon csak annyit mond a videóban, hogy azzal nyitotta a beszélgetésüket, hogy nem akarja semmilyen irányba befolyásolni a képeket, DE, hogy izé, itt ez a zászló (...) Snowden pedig kapott az alkalom, mert akkora hazafi. Ezt mindenki értse úgy, ahogy neki tetszik.

Én mindenesetre nem tudom hova tenni Snowdent (a cikket még nem volt időm végigolvasni). Ahhoz túl következetes és magabiztos, hogy bolondnak tartsam, de amit ő végigcsinált, ahhoz biztos kell valami kattanás.

Mindenesetre nagyon klassz és erős képek, amik tökéletesen passzolnak az anyaghoz. Görgessétek végig!

Címkék:wired fotózás fotóblog world press photo platon portréfotózás edward snowden

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr356601355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2014.08.14. 15:33:35

Snowden korunk hőse. Ennyi.
Az EU meg egy rakás gyáva faszkalap játszótere. Liberális értékek, szólás szabadság, kontroll a kormányzatok fölött, fékek és ellensúlyok???????????

Hát senki nem mert felállni az EU parlamentben és elmondani hogy mi a baj az amerikai külpolitikával??? Egyetlen európai ország nem tett föl kényes kérdéseket a hallgatózással kapcsolatban. Egyetlen európai ország sem tett komoly kisérletet az igazság kiderítésére. Miért??? Hol vannak a liberális megmondó emberek??? Hol van az LMP európai tagozata??? Hol van Barroso, Redding, et co. ????

Pierr Kardán 2014.08.14. 16:03:01

@mikka: Elvileg tökre igazad van.

Csakhogy az USA ebben a kérdésben pont olyan, mint egy medve, amelyik miközben a te kaptáradból kilopta a mézet, nagyon összcsipkedték a méhek, ezért éppen nagyon sértődötten üvöltve csapkod maga körül össze-vissza.

Lehet, hogy te odamennél ehhez a medvéhez és kérdőre vonnád a mézlopás miatt, de ennek alighanem az lenne az eredménye, hogy jól seggbeharapna...

Attila Jeremias Kiraly 2014.09.16. 03:54:48

Nem hiszem, hogy kellene kisebb, nagyobb feneket keríteni a zászló használatának. A first world országaiban nem hordanak viseletet az emberek a hétköznapokban. A ruhánk immár vagyonosságunk és igénytelenségünk keverékét jelképezi. Hovatartozásunkat nemzeti jelképekkel fejezhetjük ki. Legyen az egy címer, poppy vagy kokárda egy dolgot jelent. Hazafi vagy. Számomra ez a kép üzenete. Mindegy, hogy hősnek, szürke átlagembernek vagy bűnözőnek tekintünk rá Mr. Snowden nem egy "alien". He is American. Az ütős kép pedig közvetíti a világnak, hogy őt nem lehet megfosztani az Államoktol.

Gratulálok a szerzőnek. Velős cikkeivel élvezhető médiumot hozott létre.
süti beállítások módosítása