lvnte 2015.09.05. 10:46

Egy apró részlet, ami miatt épp ez a fotó ennyire hihetetlenül szomorú

2015-09-02T114807Z 76441736 GF10000190023 RTRMADP 3 EUROPE-MIGRA

A New York Times szerzője nagyon pontosan leírja, miért ugrik ki ez a kép a hasonlóan tragikus fotók hosszú sorából. Rengeteg képet láttam már halott gyerekekről, az elmúlt hetekben is több tucatot, de számomra is ez volt az a kép (nem pont ez, hanem amlyiken arccal lefelé fekszik a parton a fiú), ami után leálltam a munkával és elmentem kiszellőztetni a fejem.

Egy török katona a karjában cipeli el egy halott szíriai kisfiú holttestét, aki a családjával egy gumicsónakon próbált átjutni a tengeren, de felborultak. A tragédiát csak az apa élte túl. Komoly szakmai-etikai vitákat generált ez a kép világszerte. Itt olvashattok róla, ha még nem találkoztatok vele.

Magamnak sem tudtam pontosan megmagyarázni, hogy miért pont ez a kép. A póz, ahogy a gyerek fekszik, pont olyan, mint ahogy a sajátom alszik, amikor fáradtan eldobja magát. A ruhája is olyan, mintha épp a játszótérről jött volna fel aludni. Nyoma sincs háborús környezetnek, az egész jelenet olyan, mintha nagyon közel történt volna. Ezek voltak az első gondolataim.

Ma hajnalban olvastam el a Times szerzőjének az írását, aki hasonló élethelyzetből, hátborzongatóan pontosan írta le, amit gondolok. A cipők. A cipők miatt van minden.

For me, it was the shoes. Aylan appeared in my Twitter feed early yesterday afternoon, and I spent the rest of the day wrecked by his image. More than once I found myself staring out the window, thinking about the boy on the beach. I have a young son, a couple of years younger than Aylan but close enough to him in size that every detail of the photo — down to the angle of repose that, as more than one artist noticed, so precisely echoes that of an exhausted child asleep in his crib — was terribly familiar.

Last weekend, I was at the neighborhood playground trying to wrestle my son’s feet into a pair of shoes — his first — that he was more inclined to chew on than to wear. Which was fine, really. He doesn’t walk yet, not quite; he mostly just shimmies along the edges of furniture like a fisherman trying to negotiate the rail in a storm. After a few minutes, I gave up. Forget it, I thought, as he cheerfully kicked the shoes off into the weeds under the park bench. He has the rest of his life to wear those things. He’ll have all the time in the world.

The Boy on the Beach  - Charles Homans / New York Times

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr517762152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2015.09.05. 15:43:29

Attól is megfájdult a szíved, hogy ennek a fotónak köszönhetően ide próbálsz csábítani minél több olvasót a blogodra és alákurválkodsz 3 szót aminek kb semmi értelme a blogbejegyzés további része meg másolt anyag?

Gondolom az újságírók is csak addig sajnálkoznak amíg milliók nézik/veszik az újságjaikat...

RézfánfütyülőRézangyal 2015.09.05. 15:56:30

Én amióta megláttam a fotót, nem tudom kiverni a fejemből. Lehet azon vitatkozni, hogy mennyire volt etikus lehozni ezt a fotót az újságokban vagy a híroldalakon, de azon is érdemes elgondolkodni, hogy kiből mit vált ki. Én nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan, akiből semmit. Nekem szinte a szívem szakad meg. Az én kisfiam is hasonló korú, és el sem tudom képzelni, milyen lehet az apának, aki az egész családját elvesztette. Én nem tudom, hogy élném túl, ha az én gyerekemmel történne valami. Vannak, akik sok rosszat mondanak, kívánnak a menekülteknek, de a gyerekek azok, akik semmiről sem tehetnek.

monddazigazatmar 2015.09.05. 16:51:38

@RézfánfütyülőRézangyal: Ja. Csak szepen felnonek. Gondolod hogy a charlie hebdo lovoldozo, vagy akarmelyik IS katona nem volt csillogo szemu kisgyerek?

RézfánfütyülőRézangyal 2015.09.05. 17:07:43

@monddazigazatmar: Hát, sajnálom, hogy így gondolod, gondolom nincs gyereked. Ezek szerint ez a kisgyerek megérdemelte a halált, és rajta kívül az összes menekült gyerek megérdemli, mert lehet, hogy egyszer majd valamit el fog követni. Ezzel a logikával minden gyereket meg kellene ölni, sőt meg sem szabadna születni, mert lehet, hogy egyszer embert fog ölni, vagy tömeggyilkos lesz.

Semper Fidelis 2015.09.05. 17:16:22

@RézfánfütyülőRézangyal: Nekem van 2 kisfiam, egy 2,5 és egy 5 éves. Nagyon megrázott ez a kép. Csak annyi jutott még eszembe, hogy az apa hogy élhette túl? Én nem tudom elképzelni, hogy a fiam megfulladjon, én meg ne. Nincs az az Isten, hogy én ezt hagynám. Vagy együtt vagy sehogy....

Talán a legnyomasztóbb kép, amit a 38 évem alatt láttam... :(((

monddazigazatmar 2015.09.05. 17:20:05

@RézfánfütyülőRézangyal: Nem mondtam, hogy megerdemelte. Ha otthon maradnak akkor nem fullad meg. De hadd aggodjak a sajat kolykeim jovojeert mint vadidegenekert.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.09.05. 17:54:24

@Semper Fidelis: "az apa hogy élhette túl?"
Úgy, hogy csak az apán volt mentőmellény, se a feleségén, se a gyerekein nem. Náluk ez így működik, csak a férfi számít embernek.

Altaïr 2015.09.05. 17:54:28

@Semper Fidelis: Hát ja, a török rendőrnek egyúttal az apát le kellett volna lőnie, hoszen nem ÉRDEMLI meg, hogy éljen. Mert te innen a karosszékből azt mondtad.

csepke 2015.09.05. 18:44:40

Azért olyan megrázó, mert pont olyan pózban fekszik, és olyan szép is, mintha csak aludna. De végtelenül egyedül. És hiányzik róla az anyja ölelő karja. A kép többi vonatkozásáról beszélni itt nem érdemes. Szegény kicsi

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2015.09.05. 19:07:45

Mindenki szénné szégyellheti magát, aki ebből a képből hasznot húz. Nem kivétel ez alól a posztoló sem...

CsereDiák 2015.09.05. 20:05:55

"A cipők. A cipők miatt van minden." - javasolnék a szerzőnek néhány hét pihenést valami szanatóriumban, ahelyett, hogy blogot próbál írni.

CsereDiák 2015.09.05. 20:06:30

Amúgy a fehér alapon világosszürke betűk kinek volt a zseniális ötlete?

Altaïr 2015.09.05. 20:44:54

@Semper Fidelis: A te érvelési hibád \ nem tudsz érvelni

mojoking77 2015.09.05. 21:53:27

Azert ez eleg sok mindent elarul a kommentelok altalanos erettsegi szintjerol.
Higyjetek el kispocsok, abban a pillanatban, hogy egyszer majd a sajat kezetekbe fogjatok fogni az elso gyermeketeket, a vilag szamotokra is gyokeresen meg fog valtozni. Akkor - ha esetleg kepese lesztek visszagondolni a mai hozzaszolasaitokra- borzasztoan fogjatok szegyellni azt a rengeteg szemetet, amit most itt osszehordtatok.
Addig emg teljesen felesleges barmirol is beszelni, egyszeruen keptelnek vagytok meg megerteni miert is ez az elmult 20-30 ev legszornyubb fenykepe.

dr. mesterséges színezék 2015.09.05. 22:13:04

@mojoking77: "abban a pillanatban, hogy egyszer majd a sajat kezetekbe fogjatok fogni az elso gyermeketeket"

Inkább ne is! Nem kell minden félresikerült génemixnek fennmaradnia. Éljék szépen le a tyúkszarosukat (ők szerencsésebbek, bár semmivel sem érdemesebbek, mint az a szír gyerek), és ennyi legyen is elég!

harcsapaprikás 2015.09.05. 23:17:09

Hát ilyen ócska szart sem olvastam még.

bkkzol 2015.09.06. 02:55:49

Megint egy önfényező, hatásvadász "média fotós" reklámja. Gusztustalan hiénák! Talán belefér a csomagba pár olyan kép is amikor autókat gyújogatnak, buszokat és vonatokat dobálnak. Esetleg a szét dobált élelmiszerek, ruhák csendélete...
El kell venni tőlük a gyerekeket, gondatlan veszélyeztetés miatt! A keletinél a csecsemőt félóránként rángatták, feltartották ,mint egy élő demonstrációs anyagot! Milyen "emberek" ezek?

Hajdú Peter 2015.09.06. 04:10:10

A blog is szar, es amugy is leszarom.
A TETVES KURVAANYAT azoknak a szuloknek, akik a gyerekuk elete aran probalnak meg luxus eletet kizsarolni maguknak a nyugatbol.
Ez semmi mas, mint gyerekevel koldulo cigany asszony KIMAXOLASA.
Ezek TOTALISAN leszarjak a gyerekeiket, mert egy minimalisan normalis szulo nem indul a gyerekevel, egy eletveszelyes utra.
Nekik SEMMIT SEM szamit a gyerekuk elete, de persze nekunk 6000 km-rel arrebb feleloseget kene valalnunk a gyerekeikert. Hat egy nagy LOFASZT !!
Senki sem kenyszerti oket, hogy dobjak a gyerekeiket a Foldkozi tengerbe.
Csak azert van pofajuk ezt csinalni, mert biztosak benne, hogy a nyugat majd ugyis kimenti oket, hat neha nem sikerul. Ez egy szemet aljas zsarolas, mert NEM volna szukseg se felnotnek, se gyereknek, hogy tobb ezer kilometeres tengeri utra induljon, csak annyi volna a dolguk, hogy ha tenyleg menekulnek, hogy elgyalogoljanak a 75 km tavolsagra, a demokratikus Amerika altal vedett Szaud arabiaba. Ennel csak itt nalunk naponta tobbet gyalogolnak a keletitol a hatarig.

bkkzol 2015.09.06. 04:53:39

Ezeknek a gyerek csak egy eszköz amivel elérhetnek valamit. Zsarolási anyag. Majd csinálnak másikat!

TS RS 2015.09.06. 05:43:55

Soha senkinek nem kívánom, hogy a gyermekét elveszítse. Még az ilyen beteg kommentelőknek sem.

dare 2015.09.06. 07:18:39

Felfordul a gyomrom ha halott gyerekek fotóit kell nézegetnem, de úgy látszik már ez lesz a trend úgyhogy meg kell szoknom minél hamarabb mert úton-útfélen ezt tolják bele az embernek a képébe a rideg vagy szomorú valóság címszó alatt.
Nekem már anno az is kiverte a biztosítékot amikor Fehér Miki üveges tekintetét leközölte valamelyik bulvárújság címlapon( a mai napig nem értem hogy miért, pontosabban nem akarom megérteni) de ezek a mostani sajtófotók már tényleg kezdenek átmenni egy nagyon ízléstelen tájékoztatási formába.
Miért hiszik azt hogy homokba dugjuk a fejünket, és csak így érthetjük meg hogy mi folyik a nagyvilágban?
Nem tudhatjuk vagy nem érthetjük hogy mi történik a nagyvilágban a kényelmes otthonunkban de ők majd megmutatják, felnyitják a szemünket, a segítségünkre sietnek( rendkívül hálás is vagyok ezért nekik, nagyszerű szakma az övék) hogy megérthessük milyen borzalmak vannak körülöttünk.
De az még jobb lenne ha legközelebb is rájuk fog törni ez a fajta tudósítási láz akkor valamilyen szinten tájékoztassák már az embert hogy vigyázat, felkavaró fotó vagy 18 éven felülieknek vagy bármi mert ez a direkt tájékoztatás nagyon nem jó, már csak azért sem mert valszeg engem jobban felzaklat mint az apukát akivel a tragédia történt, de inkább nem ítélkezem felette, csak felejtsük már el ezt a fajta közlési módot.
Nagyon is jól tudja az emberek többsége hogy mi történik és sokan fel is kapnák vagy átvennék azt a keresztet de nincs mit, nincs kereszt amit átvehetnénk, ezért nem értem ezt a rengeteg felkavaró fotót mert ha akarnánk se tudnánk segíteni ezeken az embereken.
Max annyit hogy kiviszem őket személyautóval Ausztriába (mert itt nem akarnak maradni), szóval nem értem ezt az egészet miért kell nekem halott gyerekek fotóit nézegetnem?

2015.09.06. 07:53:53

Én a gyerekemet egy kenuba sem engedtem mentő mellény nélkül, pedig az a Tisza. Ezek a füstösök, meg egy vagyont kifizetnek az utazásért csak hogy a segélyeket felvegyék, egy gyerekért járok gyerekpénz 160€ , de egy mellényre már nem futotta.
Nem lep meg, hogy csak az apuka élte túl, aki - miután már segélyre nem számíthat, dolgoznia kellene esetleg - inkább visszament a falujába.

Ennek ismeretében nekem tök mindegy hogy egy kép mennyire etikus. A sajtó és az etika köszönő viszonyban sincsenek egymással, miért lenne ez most másképp.

eßemfaßom meg áll 2015.09.06. 09:09:10

Az én gyerekemet nem fogom beküldeni nettó életveszélyes helyzetbe így ne jöjjön nekem senki azzal, hogy "majd ha lesz gyereked blabla" Van. A gyereket sajnálom, nem tehet róla, hogy az apja egy GECI nála már csak a képet megmagyarázni akaró fotósfelszopók a gecibbek. Természetesen az egészért orbán a hibas. (remélem elég liberáliskedvelt stílusban fogalmaztam meg)

mojoking77 2015.09.06. 09:21:17

@dr. mesterseges szinezek: Amugy pedig, se addig, se azota nem mondta egy kreten sem, (talan egy, de az meg nem latta a kepet, csak idejott hoborogni) hogy neki van gyereke.
Ez a szep az internetben. A sok eletkeptelen hobbit itt nev es arc nelkul ki tudja adni magabol a felgyulemlett feszultseget. Ha nem lenne nyilvanvalo, hogy pattanasos tizeneves szarhazik trollkodnak, meg meg is lepodnek. Igy, mindek?
@eßemfaßom meg áll: Persze fiam Van gyereked. Hogyne. Majd par ev mulva esetleg.Lesz.

eßemfaßom meg áll 2015.09.06. 09:44:31

@mojoking77: Jó akkor hidd azt, hogy nincs ha ezzel örömet szerzel magadnak, (egyébként van: 1,5 éves lány)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.09.06. 09:58:25

@mojoking77: Hát nem egészen. Nekem van gyerekem, és ezzel együtt baromságnak tartom ezt a kiscipős-érvelést, sőt, az egész posztot erőltetettnek.

Nekem olvasni ugyanolyan rossz egy ilyen hírt, mint képen látni, nem okoz változást.
Plusz itt van a szokásos jelenség: ha csak azt olvassuk, hogy ismét vízbe fulladt / robbantás áldozata lett 200 ember, akkor csak lapozunk, ha meg van egy dramatizált kép, akkor mindenki hirtelen überérzékeny lesz. Nem jó ez így.

eßemfaßom meg áll 2015.09.06. 10:45:59

@Mityu "aljanép" MG:

Naponta 18.000 azaz tizennyolcezer 5 év alatti hal meg a világban az unicef szerint. Kb 5 mp-enként kellene az embernek megdöbbeni és felháborodni a világ kegyetlenségén.

jet set 2015.09.06. 20:19:59

@eßemfaßom meg áll: Pontosan. Pár hete volt hír, hogy kizuhant az erkélyről egy kisgyerek, mert az anyja lefeküdt aludni. Mitől más ez a halott kisgyerek például attól? Mert arról nem készült kép? Mindkét gyerek a szülei felelőtlensége miatt halt meg. De persze a halott arab gyerek miatt most mindenki krokodilkönnyeket hullat, meg a szegény menekültek, ugye!

harcsapaprikás 2015.09.07. 00:55:17

@jet set: Fontos, hogy a gyerek jól dokumentáltan és szívfacsaróan haljon meg. Minden rendes (dzsihádista) szülő erre neveli gyermekét.

mojoking77 2015.09.07. 12:28:46

@Mityu "aljanép" MG: Furcsa emberek vagytok. Nm kicsit. Nektek magyarazni kell valamit egy ilyen kep lattan? Nem az ugrik be, hogy a kicsi multkor pont igy fekudt, mert hullafaradtra jatszotta magat, es arra nem volt mar ereje, hogy betakarozzon, es levegye a cipojet? Vagy amikor eloszor borut arcra, mert meg fogalma sem volt rola, hogy kell tompitani, es nezett felfele, hogy menj es segits neki? Az hogy a sok kis ket bites hobbit ide bofogi a jobbos/menekultellenes/nagypofaju szemeteit, az egy dolog, igazabol senkit sem erdekel. De szulokent kicsit mas az ember vilagnezete.
Most taplo leszek, bocs erte elore is, ha nem inged ne is vedd magarda, de az apasag azert egy kicsit tob, mint idoben befizetni a gyerektartas havi reszletet.....

mojoking77 2015.09.07. 12:31:37

@jet set: Muszaj minden egyes kommetedben bizonygatni, mennyire szar ember is vagy? Hidd el, a gyakran kommentelok mar eleg jol tudjak ezt e nelkul is....
süti beállítások módosítása