lvnte 2010.06.15. 08:44

BKF Fotográfia szak felvételi - III. forduló

Végre. Tegnap volt a harmadik forduló, a gyakorlati feladat. Négy óra alatt kellett egy 6-12 képből álló sorozatot összehozni a megadott témák valamelyikéből. A három lehetőség Utcai divat, Kicsi-Nagy és Nonfiguratív voltak, én az elsőt választottam.


Elég korrektül le volt szabályozva a játék: A BKF egy kilométeres körzetében kellett a képeket csinálni, téma adott, leadni pedig nyers képeket kellett (nem raw, nem úgy nyers), mindenféle utómunka nélkül. A három téma is jól átgondolt volt. Mindenki megtalálhatta benne, amit meg tud csinálni.

Ahogy elnéztem a többi fotóst, a társaság 80%-a rögtön ész nélkül rohanni kezdett az Őrs Vezér tér irányába. Én leültem inkább egy fél órára gondolkodni, hogy mit is szeretnék utcai divat címén fotózni. A másik két témát élből elvetettem: a nonfiguratívhoz nincs szemem, a kicsi-nagyhoz meg semmi jó nem jutott eszembe. Makrózni meg nem akartam.

Az utcai divat bizonyult a legnépszerűbb témának. A legtöbb felvételiző akivel összefutottam mind a metró környékén vadászott emberekre, helyzetekre. Én először divat plakátokkal akartam összehozni járókelőket meg színeket. Nem találtam változatos posztereket és ha rá is akadtam egyre, akkor sem volt garantált, hogy bármilyen érdekes helyzet összeállna ilyen rövid idő alatt. Elég csúnya ráfutás lett az ötlet.


Bevallom Nick Turpin lebegett végig a szemem előtt a fantasztikus utcaképeivel. Hamar felpofoztam magam és megmagyaráztam a gépháznak, hogy azok a képek évek munkájával lettek olyanok, négy óra alatt nekem kevés az esélyem hasonlóra. Mire ezt beláttam már el is vesztegettem két órát a négyből. Igazán értékelhető kép nélkül.

*pánik*felülkerekedés*

Elkezdtem nagyon nézelődni: bazársor, pláza, metrómegálló, Ikea-park - semmi olyan, ahol ne láttam volna másik két-három fotóst. Úgy döntöttem megállok az Őrs közepén - ahol a legtöbb az ember, ott a legjobb az esélyem találni valami érdekeset.

Álltam egy-két percig, majd felfigyeltem az utcai árus négy szemüvegtartó polcára, amiknek a tetején kis tükrök voltak. Bámultam a tükröket, amikben fel-feltűnt egy elsuhanó kéz, egy táska, kalapok, lábak, egész alakok - mindenféle testrészek attól függően gazdájuk milyen messzire sétált az üvegtől. Belefotóztam az egyikbe kíváncsiságból, és ezt láttam:


Megtetszett a gyenge minőségű üveg torzítása és ahogy a tükörből nézve teljesen más hangulatát lehet megteremteni ugyanannak az utcaképnek. Jó lett a giccses hatást keltő keret is, elég groteszk módon kelti életre az utcai divatot (ami valójában nem is divat. Mindennapi emberek mindennapi viselete. Vagy épp ez az utcai divat?), nekem pedig ez volt a célom. Az első kép után eldöntöttem, hogy ezt fogom csinálni. Az ötlet mellé praktikus is volt. Nem kellett többet sétálnom (~másfél órám maradt ekkorra a feladatból).

Próbáltam részletekre, divatelemekre vadászni: cipőre, táskákra, ékszerekre, kalapokra, arcokra, testhelyzetekre. Aki próbált már tükörből fotózni, tudja mennyire nehéz fókuszt találni, pláne ha közben a tárgyak folyamatosan (bár kiszámíthatóan) mozognak is. Szerencsére egy Nikon 70-200mm 2.8 VR II (köszönöm Ákos!) volt nálam, ami hihetetlen gyors és kegyetlenül pontos. Bizton állítom, hogy nem sikerült volna egy átlagos objetkívvel ennyi idő alatt megoldani a feladatot. Alig tévesztett a tükörben, ha igen azt is a gépház(én) hibájából félrecsúszott fókuszpont miatt.

A tükrök kb. írólap méretűek voltak, minden motívum egy-két mp-re villant fel bennük. Ennyi idő volt éleset állítani és kattintani. Sokat kellett előre gondolkodni, kinézni ki fog arra jönni, mit visel ami érdekes lehet és úgy helyezkedni, hogy sikerüljön lekapni az össze-vissza álló tükrökben. Kegyetlenül élveztem. Bár nem sikerült minden esetben jól időzíteni. (mindegyik kép spontán készült, nem állítgattam senkit)

Gyakorlatilag másfél órát ugrabugráltam, guggoltam, hasaltam és nyujtózkodtam a három tükör előtt. Tippem sincs mit gondolhattak rólam a járókelők vagy a többi fotós, de szerencsére ott megvolt az a jó tulajdonságom, hogy ha géppel a kezemben koncentrálok valamire, akkor a teljes külvilág megszűnik létezni. Nem igen zavartattam magam, a koncentrációból csak szegény árus "mikor fejezi be már" kérdései zökkentettek ki egy-egy pillanatra.

 A leadott 12 képet ~90-ből válogattam ki. There: (flickren, ha ott jobb)


Prelim Exam - Street Fashion #1


Prelim Exam - Street Fashion #2


Prelim Exam - Street Fashion #3


Prelim Exam - Street Fashion #4


Prelim Exam - Street Fashion #5


Prelim Exam - Street Fashion #6


Prelim Exam - Street Fashion #7


Prelim Exam - Street Fashion #8


Prelim Exam - Street Fashion #9


Prelim Exam - Street Fashion #10


Prelim Exam - Street Fashion #12


Prelim Exam - Street Fashion #12


Prelim Exam - Street Fashion #13
FIGYELEM DUPLA ZOKNISZANDÁL


Prelim Exam - Street Fashion #14


Prelim Exam - Street Fashion #15

Címkék:fotó fotózás fotóblog felvételi photography főiskola photoblog bkf nikon fotográfia

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr675076468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindless 2010.06.15. 08:44:00

Ajánlom figyelmedbe, ha még... : http://londonstreetphotographyfestival.org/

petya 2010.06.15. 08:44:00

A körülményekhez képest, "kegyetlenül" jó sorozat lett :))

Pocahontas 2010.06.15. 08:44:00

én csak most tudtam elolvasni, meg megnézni, mert rossz a gépem, de ennek ellenére, már egy hete arra várok, hogy a te képeidet megnézhessem, és ez nem túlzáás!!

és nagyon nagyon tetszett!!!

egy megjegyzés- te azzal az árussal előre megbeszélted, hogy ott fotózz, vagy csak odamentel fotozni, és ő pedig csak furán nézett?

Reni

lvnte 2010.06.15. 08:44:00

keresek másik árust! :D tuti van még

nuphar 2010.06.15. 08:44:00

a szemüveg árus nagy örömére :oD

lvnte 2010.06.15. 08:44:00

jaja magamnak még fogok vele játszani, mert látok benne fantáziát. :)

nuphar 2010.06.15. 08:44:00

2 óra alatt remek teljesítmény
bárkinek nem jutott volna ez eszébe (azért kíváncsi lennék a többiek mit fotóztak)
sztem jó ha látod a hibákat, törekszel majd a javításukra

lvnte 2010.06.15. 08:44:00

én inkább a hibáit látom. Mindent összevetve max az ötlet jó. A kivitelezés is lehetne jobb, és a következetesség sincs meg benne igazán.

Andras 2010.06.15. 08:44:00

tehetség mutatja magát...

nuphar 2010.06.15. 08:44:00

nemrég óta olvasom a blogod, ügyes vagy, van tehetséged (ez is nagyon jó lett), jól írsz, hajrá! :o)

lvnte 2010.06.15. 08:44:00

nem csak lenne, az is! :s kösz hogy szóltál, átsiklottam felette. :)

Anonymous 2010.06.15. 08:44:00

minőség, nem minőSSég
kéééérlek, a helyesírás! ez a bkf-en ciki lenne...

Sully 2010.06.15. 08:44:00

Fasza lett drukkolok, hogy felvegyenek!