lvnte 2011.04.03. 21:56

A 360 fokos interaktív gömbpanorámák témája

A tegnapi budapesti párnacsatáról készült egy elképesztőenlátványos és interaktív gömbpanoráma a kerekterek.hu jóvoltából.

Nem sok ilyet láttam eddig, úgyhogy szétnéztem neten, mik vannak még a témában. Mint kiderült, a kerekterek jóval több, mint egyszerű hobbiproject: a fotóst európa legjobb technikai szakemberei közt tartják számon ebben a műfajban. Teljesen jogosan, ahogy az eddigi munkásságát elnézem.

Felületes utánaolvasásból hamar kiderül, hogy a képek elkészítéséhez egy halszem obi kell és egy darab váz, meg állvány. A trükk az összeillesztésben van, erre vannak célszoftverek. Egy egyszerűbb gömbpanoráma 20-30 képből áll. Ha valaki szeretné kipróbálni magát a témában, a 360cities.net a kiindulópont tutorialokkal, példákkal, gigapixelekkel, közösséggel. Hajrá!

Keresgélés közben találtam rá erre a Norvég országimázs oldalra is, ahol helikopterekről gömbpanorámázták körbe a turistacsalogató tájakat, a helyszínek közt térképen ugrálhatunk. Masszív eyecandy.


Hopp, és ezek a dolgok embedelhetők is. Csodálatos!

Kerio Volcanic Crater in Iceland

Címkék:ajánló galéria fotózás eyecandy photography photoblog gömbpanoráma

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr615076543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takacs István 2011.04.03. 21:56:00

Szia!

Köszönöm, de zavarba hozol :)

Az oldalam tényleg csak hobbiproject, és magamat sem tartom profi fotósnak.

Egyébként a 20-30 kép mondjuk egy 18mm -es lencsére igaz, halszem segítségével 5-8 képből megvan a gömb. Ebből az én esetemben egy kb 30mpx -es kép nyerhető, gigapixeles képeknél akár több 100 vagy 1000 fotót csinálnak.

Köszönöm!
süti beállítások módosítása