lvnte 2014.03.17. 23:07

Az új ptk. óta egy dolog már biztos: kétféle fotós él Magyarországon, és az egyik butább, mint a másik

Néhány fotós egészen elképesztő kommentekkel reagálta le az új Ptk. fotózást érintő változásait (amik nem is voltak igazán változások). Voltak, akik a tök világos magyarázatok ellenére sem igazán értették meg, mi lesz máshogy, mások meg tényleg akkora hülyeségekkel adták tovább a hírt, hogy a minisztériumi reakciót is lepipálják. Nehéz elmenni mellettük szó nélkül.

Ami történt

- Változott a ptk. és bekerült néhány gumiszabály, ami a jogalkotó szerint egyértelműsíti az eddigi gyakorlatot, a szakma szerint viszont korlátozza a munkát, nem teremt egyértelmű helyzeteket és nem ad választ a valódi problémákra. (ti. miért kell kitakarni a rendőröket?)

- Híre ment a nemzetközi értelemben vett világsajtóban is. A Guardian cikkét az összes nemzetközi fotós oldal átvette a Petapixeltől az Fstoppersig (utóbbi már nem tudta hogy reblogolni a témát, úgyhogy egyenesen a streetphoto nemzetközi halálát látja a magyar szabályozásban (...).

- Fotósok anyázzák egymást Facebookon, a pánikkeltőnek vélt cikkek, meg a szabályozásból viccet csináló fotók megosztásai alatt. Mindegyik vita nagyon vicces, de vannak köztük egészen vad dolgok is.

Az Index cikke óta kb. minden második fotós ismerősömnek lett egy története, ami így kezdődik "fotózni akartam, de odajött az arc, hogy olvasta az indexen, hogy mától nem fotózhatok csak úgy, engedély nélkül. (...)"

Az ilyen sztorik mögött biztosan sok a megismételhetetlen pillanat és a kihagyott lehetőség - és még csak 3 napja él a törvény - tökre megértem, hogy mindenkit bosszant, ha ilyen ostobaságokba botlik munka közben. Viszont vannak olyan reakciók is, amikre nincs mentség, és nem tudom őket elég nagybetűkkel ide kiírni, pedig kedvemre játszhatok a betűmérettel.

Szóval, ezek a kommentek:

- Minek osztod ezt meg? Addig jó, amíg kevés ember tud róla.

- Nem kellene hangulatot kelteni, csak bajt hozol ezzel a szakmának.

Na az ilyenektől belőlem is elő tudna bújni a kommentelő. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy bárki, akinek a nyilvánosság a munkája, hogyan érvelhet azzal, hogy addig jó, amíg ezt a dolgot titokban lehet tartani.

Fogja be mindenki egy kicsit a fülét, nincs itt semmi látnivaló, majd ráterítünk egy pokrócot, hátha senkinek nem jut eszébe benézni alá? Tényleg itt tart a szakma, hogy jó-jó, kicsit kitoltak velünk, de ha szépen csendben elmismásoljuk, akkor majd csak lesz valahogy? Szerencsére nem, de az, hogy ezt sokan tényleg meggyőződéssel állítják, elég ijesztő jövőt fest. 

Én ettől az egésztől olyan mérges lettem, hogy csinálnék egy táblát, amire ezt ráírnám.

Címkék:vélemény fotózás fotóblog fotóriporter sajtófotó

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr355866876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParaZita2 2014.03.18. 09:38:17

Rendőrök arckitakarása mellett mindaddig nem lehet elmenni szó nélkül, amíg meg nem szűnik.
Civilizált világban ez elképzelhetetlen!

Ha a rendőr munkáját végezve nem büszke a munkájára, ha takargatni valója van, akkor takarja el maga, viseljen maszkot, mint a betörők, bankrablók, terroristák (lásd TEK), azaz, mint a bűnt épp elkövető, lebukástól, felelősségre vonástól rettegő bűnözők.
("...sötétben bujkáló, rémhírt terjesztő ellenforradalmár, reszkess!...")
Ha az adatok (lásd: arckép) torzított bemutatását írja elő a törvény, akkor a törvény
adathamísításra kényszerít.
Mi ez?
Tessék már értékrendet értékelni, felülbírálni és megváltoztatni, T. törvényhozók (és bármely szintű bíróságok, beleértve a "K"úriát is!)

2014.03.18. 09:54:35

Pedig a helyzet az - amint a nagy hangzavarban alig hallható néhány értelmes ember elmondta -, hogy nem változik semmi. A világon semmi: amit eddig szabad volt, ezután is szabad, amit eddig nem volt szabad, ezután sem szabad. Ebben a helyzetben nem tűnik túl szerencsésnek hisztériát kelteni, egyrészt, mert becsapja az embereket, másrészt valóban nehezítheti a fotósok munkáját.

efi 2014.03.18. 10:55:24

@grundigg:
Nem változik semmi. Pont ez a baj. Volt egy rossz szabály, amit most már - hátha valaki olyan nehéz felfogású, mint én és nem érti mi értelme - írásba is foglaltak emiatt.
Ha én kimehetek az utcára és ott bárkit megnézhetek, sőt meg is jegyezhetem hol parkolt a kocsijával, sőt el is pletyózhatom mindezt, addig nekem ne pattogjon senki, ha mindezt optikán és facebookon keresztül teszem.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.18. 10:59:26

Ezt a világosszürke színt nem lehetne még halványabbra venni, mert akkor már biztos nem tudom elolvasni.

mrZ (törölt) 2014.03.18. 11:01:32

@grundigg:
A ptk a kopókat/bírókat védi a mostmár illegális bizonyítékok ellenük való felhasználásától, illetve az alapos gyanú segítségével begyűjtött mobilok-kamerák elemzésével fognak bizonyítékot gyártani ellened. Arra fogadok bárkivel hogy ez a gumiszabály ki fog teljesedni, és beilleszkedik a rezsim opresszív eszköztárába.
süti beállítások módosítása