lvnte 2014.08.30. 10:59

Először azt hittem, a kórházakat behálózó babafotó-maffiáról fogok leleplező posztot írni

simon_blog.jpg

A legelső vizsgálatoknál kezdődik minden. A szülészet falain végig cuki babafotók sorakoznak, a cég logója szem előtt van minden teremben, minden vizsgálóban. Megkerülhetetlen tényező az épületben a babafotók intézménye, nem lehet nem észrevenni ezt, ha mást nem azért, mert a kilenc hónap alatt kb. nyolcvan órán át bámulja őket minden kismama. De legalább nem az üres kórházi falakat bámulják, úgyhogy win-win.

(ráadásul a kórház honlapján a képeikkel van fenn minden ott született gyerek! p-r-o-t-e-k-c-i-ó!!4)

Én egész végig komoly távolságtartással álltam a dologhoz, mert jómagam is szeretek fotózni, és biztos voltam benne, hogy SOHA, nincs az az Isten, hogy mi is kérjünk ilyen képeket. Személyes sértésnek is vettem, amikor először felvetődött az ötlet, hogy csak kellene, azért, mégis. Majd megcsinálom én a rokonoknak a fotókat. Meg ki is nyomtatom! Meg becsomagolom szépen! 

De aztán

Megadtam magam, nem is volt más választásom. Letette elém az én kedvesem az alapcsomag szolgáltatásait soroló listát, és elkezdtem szívni a fogam, amíg a lap aljára nem értem. Végigpörgettem fejben, hogy mennyibe kerülne, ha ezt nekem kéne otthon megcsinálni (elmenni nyomtatni, venni valami szép díszdobozt, összerakni egy klassz layoutot, satöbbi), vagy hogy mennyiért vállalnék be egy tucat jó (értsd: éles, színes, cuki) képet, meg 7db kihajtogathatós képeslapot, meg babás naptárat, és már mondtam is volna, hogy nemnemsoha!

levlifestream-5620.jpg

de ezt ők 12,000 Forintért adják, és teljesen igazuk van:

• A fotós egy délelőtt alatt végigjárja az egész osztályt, 5-10 perc/baba egység alatt felállítja a mini stúdióját (2 lámpa+derítőlapok+puha takaró+plüssállatok), és kész is vannak a képek.

• Iszonyat profi rutinnal forgatja a gyereket, hogy ne sírjon, meg jól nézzen ki - szóval nagyon tudja, hogy mit kell csinálnia. Ellentétben egy csetlő-botló fotóriporter apukával.

• Gondolom az utómunka és a csomagolás része is hasonlóan okosan lehet sablonosítva (fiú – lány csomag, ’helló), nagytételben meg a nyomtatás és a csomagolás is gazdaságosabb.

(Sose felejtsétek el, hogy a fotózás nem a kattintásból áll. Utómunka, kidolgozás, adminisztráció, szállítás - ezeket mind a fotós csinálja #nemingyen)

Az eredmény viszont pontosan az, amit minden nagyszülő és rokon az éjjeli szekrényre akar kitenni. Ráadásul kézhez kapod az egész csomagot már a hazamenetelkor. Nem kell utána szaladgálni, nem kell válogatni, kész van az ajándék mindenkinek. A gyerek pedig garantáltan cuki a képeken – nem úgy mint azokon, amiket a remegő kezű apukák szerencsétlenkednek össze a vakus mobiltelefonjukkal.

Én is minden nap fényképezőgéppel mentem be látogatni, és persze megcsináltam a kedvenc képeimet, de azért, amikor első nap hazavittük a gyereket, és rögtön ki is osztottuk a képeslapokat a nagyszülőknek, na, abban a pillanatban meg is térült beletolt péz. Ezt az egészet nagyon okosan és profin csinálják.

És a csomagban volt két akciós kupon is (5000 forint vagy 20% kedvezmény), ha valakinek lassan aktuális lesz, szívesen felajánlom!

Címkék:vélemény ajánló vásárlás fotózás fotóblog photoblog babafotó storyofmylife

37 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr736648815

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kicseszett Fővárosi Törvényszék 2014.08.31. 16:17:12

  A törvények betartásának látszatával működtök, de közben a bankokhoz hasonlóan éppen ellenkezői vagytok annak, aminek lennetek kellene. A bankok nem óvják és gyarapítják a pénzünket, hanem trükkösen ellopják. Sőt még más vagyonunkat is, ha nem védjü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.08.31. 11:16:24

Szépen leírtad, mi a különbség az amatőr és a profi fotós között. Igen, a profi:
- tud fotózni (legalábbis ideális esetben, ma ez sajnos nem mindig érvényes),
- tud bánni a modellel,
- ismeri a jó modellbeállításokat, trükköket,
- megvan minden eszköze a jó fotók elkészítéshez,
- és azokat sokkal olcsóbban és profibb minőségben elkészíti, mint egy amatőr.

Nem is értem, hogy manapság miért elégszik meg mindenki a mobillal lőtt, egyébként pocsék minőségű "fotókkal" és miért nem képes pár ezer, tízezer forintot feláldozni igazán szép és profi képekre a gyerekéról (vagy bármelyik családtagjáról), miközben simán megveszi a legidiótább és felesleges játékokat kétszer ennyiért. A fotó ugyanis megmarad és éppen az a lényege, hogy megörökítse azt, amit már aztán sosem lehet visszahozni, átélni.

2014.08.31. 11:29:54

@bestpixel: Az okos ember az emlékeiben őrzi az értékeket, nem tárgyakat halmoz fel.

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 11:30:34

Mondjuk nálunk (nevesítve Szolnok Hetényi kórház) a falakon olyan ótvarszar babaképek vannak (értsd, mindegyik újszülött tök egyformára agyonretusálva valami 1kattintásos skinsoftener plugin maxra feltekert állásában+ beégett háttér szóval siralmas) és persze semmi többvakus cucc hanem a "fotós"néni végigsétál a gépével, aki kéri a fotót azt pofánvakuzza a beépítettel és kész. Nem is nagyon kért senki "profi" fotót amig bent feküdt az asszony. Azoknál a förmedvényeknél ezerszer inkább a mobilos fotó by apu.

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 11:33:16

@Emanuel Goldstein: jaja és is megőriztem az emlékeimben milyen cukin néztem ki 2hónaposan és pont úgy mint a saját kölköm, a hüje anyámékat agyon is verem, hogy eltettek erről fotót is és gyorsan leformatálom a vinyókat amiken a képeinket tároljuk, kell a francnak vizuális emlék mikor ott van minden a fejben.

2014.08.31. 11:41:56

@eßemfaßom még áll: Hát rólam nincs babafotó, de nem is érdekel, hogy hogy néztem ki. Túlságosan az anyagi világban éltek :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.08.31. 11:59:54

Egyetértek a poszttal, ugyanezt a profi szolgáltatást kaptuk mi is (a képek diszitése alapján ugyanaz a cég). Holott előtte mereven elzárkóztam tőle, gondolván, hogy 30-50e Ft-okat elkérnek.

A család nagyon dijazta az azonnali, kirakható képeket.

A naptárt érzem kissé avittasnak benne egyedül, meg mondjuk utólag megjelent egy nő (nem aki fotózta), hogy akarunk e babafotózást (még). Elég neház volt levakarni... tehát ez a gerillamarketing része nem tetszik még.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.08.31. 12:01:35

@Emanuel Goldstein:
Tutira nincs gyereked...

Nekem most 1 éves a lányom, és kurvára rácsodálkozok a babafotóira, mert nagyon máshogy él az emlékeimben, mint a "valós" képeken.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.31. 12:41:21

@Kőmíves Kelemen: esze nincs a kis nácipalántának. Ezt rengetegszer bizonyította már blog.hu-n, index fórumon etc.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.08.31. 12:45:00

@Emanuel Goldstein:
Ezzel a hozzáállással mi a francnak kell kommentelni az ilyen poszthoz?

egy atlag 2014.08.31. 13:48:51

Sajnálom, hogy amikor a fiam született, hasonló sem volt. Hasznos.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.31. 15:36:14

Mit lehet fényképeztetni egy egynapos, girnyó újszülöttön 12 ezerért, profi fotóssal?

Ráadásul plüssállatokkal, amiket a kis nyomi még nem is lát?

Nem félnek az anyukák, hogy elkap az újszülött baba a kézről kézre adott plüssállatokról valami kórházi szart?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.08.31. 15:41:11

@polyvinyl:
A 12ezerben benne van egy rakás kinyomtatott fotó, izléses dobozban, naptárban, szétnyitható, kirakható keretben, stb.

Ha én elkattintgatom ugyanezeket, és kinyomtatom rendes minőségben, tokokat szerzek hozzá, akkor is nyersanyagban ugyanott vagyok.
És csak szólok, hogy egy újszülött mellett az a legutolsó dolog, hogy ilyesmi miatt rohangálj...

Mennyi gáz ember van, hihetetlen.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.31. 15:50:32

Na most látom, hogy engedtem a képek betöltését, miről is van szó:

www.annegeddes.com/new/picture-galleries/

A kedves fotóshiénák kis költségvetéssel készült Anne Geddes-féle ipari ízlésromboló hamisítványokat sóznak rá a felborult hormonháztartásuk miatt zavart tudatú anyukákra :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.31. 15:56:50

@Kőmíves Kelemen:

De minek csinálnád, könyörgöm? Ki nézeget ma már KINYOMTATOTT képeket? Meg offline fotóalbumot? Még a két pár nagyi se, hiszen nem fekete fejkendős, vanília illatú konyhácskában kötögető mamókákról beszélünk! Nekik is ugyanúgy ott van a net, nagyon soknál az okosteló, mint bárki másnak :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.08.31. 16:11:23

@polyvinyl:
Anyós-após aktivan neteznek, holott jóval 60 elmúlt mindkettő.

Mégis jól esett nekik kirakni a képeket az ágy fölé, tévé mellé. Természetesen megkaptuk a képeket jpg-ben is, ami legalább örökre megmarad, de azért van aki szereti kirakni a képeket akárhová, mert disz funkciót is betölt.
Én végtelenül modern ember vagyok, kütyübuzi, de akkor is értem ennek a létjogosultságát, és tényleg jó dolognak tartom.
(annak ellenére, hogy a nekünk készitett dobozt ki se nyitottuk azóta, mert ott van a telefonon, tableten mindegyik)

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 19:17:46

@polyvinyl: "Ki nézeget ma már KINYOMTATOTT képeket?"

rengetegen

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 19:20:59

@polyvinyl: "Mit lehet fényképeztetni egy egynapos, girnyó újszülöttön 12 ezerért, profi fotóssal?"

majd ha kiszörösödik a pöcsöd és nem csak az onlájn trollkodás lesz az életed hanem lesz nőd aki szül egy gyereket, akkor majd gyere vissza és olvas el a saját hozzászólásodat, csak tegyél valamit majd a monitor elé mielőtt leköpöd a saját egykori kommentedet.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.31. 20:28:50

@polyvinyl: épp akartam írni, hogy te is már csak örülnél, ha állna. :D

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.31. 20:45:54

@eßemfaßom még áll:

Szerinted helyes dolog üzleti célokra kihasználni a frissen szült kismamák érzelmi labilitását és beszűkült fókuszát?

Gondolom, te azt is ellenezted, amikor kitiltották a kórházakból a sokkhatás alatt álló gyászolókra vadászó, hasonlóan egyszerű trükkökkel manipuláló temetkezési maffiát a hirdetéseikkel együtt.

CernaGeza 2014.08.31. 21:14:25

Ugyanez létezik a bölcsődében-óvodában. Fotós időnként megjelenik, minden gyereket lefényképez, 2 nap múlva szülők orra alá tol, 400ft/db. Mindenki vesz legalább egy-kettőt, "ha már megcsinálták" alapon.

Merylla 2014.08.31. 21:32:58

Én mindennek nevezném ezt a szolgáltatást csak profinak nem. A lányom idén télen a SOTE 1. Női Klinikán született, csináltattunk mi is képet közvetlenül a születése után, de olyan pocsék lett a képek minősége, hogy eszünkbe sem jutott rendelni belőle. Kaptunk 1 db képet, ugyanilyet, mint fent ebből gondolom, hogy uaz a szolgáltatás. Kitettem a lakásban, már el is van színeződve - közvetlen napfény nem éri! Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a gyerek nevét elírták - régi magyar név, gyakori, nem értem, hogy az érettségin hogy megy át az, akinek ilyen gondjai vannak a helyesírással.
Valaki kérdezte a fertőtlenítést. Úgy oldják meg, hogy a takarót, játékokat lefújják valami fertőtlenítő folyadékkal. Az mondjuk elég érdekes, hogy az apukák nem mehetnek be a gyermekágyas kórtermekbe, egy fotóst viszont beengednek....

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 22:02:01

@Merylla: "hogy az apukák nem mehetnek be a gyermekágyas kórtermekbe,"

Ez érdekes, én kevesebb mint 1 órával a szülés után már ott voltam az asszony és kisasszony társaságában, meg is van örökitve ahogy először felébred és elkezd üvölteni.

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 22:02:37

@Merylla: mondjuk nem a sote-n hanem a fentebb említett hetényiben volt.

eßemfaßom még áll 2014.08.31. 22:05:22

@polyvinyl: baromság. Aki nem akar fotóztatni az nem fog. Lásd fentebb amit irtam, nálunk ótvarszar képeket csináltak (a falon levő referencia alapján) nem is kértek a "labilis beszűkült érzelmi fókuszú" kismamák belőle.

Figyel Castro 2014.08.31. 23:54:00

2011-ben szültem a fiamat a SOTE II-n. Vagy a 3. napon bejött egy hölgy, hogy akarok-e ilyen naptarkakat meg mittomen. Erre majdnem kiabalni kezdett velem, hogy en mekkora köcsög vagyok, mert nem tamogatom a nemtommilyen alapitvanyt (de erröl azelött egy szot sem szolt!). Nem kicsit akasztott ki...

Amiröl a poszt szol, azzal tavaly talalkoztam elöször Svajcban, amikor a lanyom született. Nekem tetszik, es a ficko tenyleg profi volt.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.09.01. 09:32:13

@polyvinyl: akkor sok olvasó nem tudná, hogy csak az irigység beszél belőled.

Olympe 2014.09.01. 11:17:18

Szerintem szuper a szolgáltatás, második gyereknél már ez a profi cég volt a kórházunkban - uzsoki. nagyszülők mega boldogok!!!! tesóm imrében szült ott egy tipikus old school nő fotóz, de csak heti párszor és ótvar gagyi amit csinál. egyébként nem kötelező megvenni!!!

Fanni Sugainé Fogarassy 2014.09.03. 21:17:32

Szia, nekem nagyon tetszenek a képek és maga az ötlet is. Szeptember végére várjuk a babánkat és én csináltatnék róla képeket. Írtad hogy van kuponod esetleg azt elkérhetném? Vagy adnál egy privát email címet hogy megbeszéljük, köszi :-)

2015.04.02. 15:02:55

újszülöttet levakuzni?
süti beállítások módosítása