lvnte 2015.09.28. 10:39

Sosem voltak még ennyire fontosak a képek a hírekben, de sosem vizsgálták még azokat, akik a képeket készítik

lens

Megjelent a World Press Photo és a Reuters első közös szakmai állapotfelmérésének tanulmánya, a State of News Photography. A felmérést készítő kutatók szerint senki nem foglalkozott még a szakma helyzetével ilyen mélységben, miközben sosem volt még ennyire fontos a képek szerepe a hírekben. Azért született ez a tanulmány, hogy a fotós szakma képet kaphasson végre a saját realitásairól. 

Az adatokat a WPP-re nevezett profi (életvitelszerűen) fotósok válaszaiból hozták ki, akiket arról kérdeztek a kutatók, hogy mennyit dolgoznak, mennyi pénzt kapnak a munkájukért, milyen veszélyekkel kell szembenézniük, boldogok-e az életükkel meg ilyenek.

A hazai szakmára nehéz lefordítani az eredményeket, de azért érdekes megnézni, hogy mi a helyzet a nemzetközi piacon. Éves fizetésre például az jött ki, hogy a fotósok hetven százaléka keres 40 ezer dollár alatt évente (11 millió forint) - ezen, azt hiszem, itthon csak csendben mosolygunk. A többi adat viszont elég jól közelít a magyar valósághoz.

A tanulmány szerint az átlagos fotóriporter 30-50 év közötti férfi. Szabadúszó, de médiacégek állandó megrendelései nélkül nem tudna megélni, alacsony éves fizetése van, amit egyéb forrásokból egészít ki. Magasan képzett (diplomás), a fotózás mellett videózik és szöveget is ír. Bár nem keres sokat és munkája során többször kerül veszélyes helyzetekbe is, mégis boldog az életével. 

Letölthető az egész tanulmány, én ebben a posztban most csak a számszerűsíthető megállapításokat emelem ki. Majd egy következőben foglalkozok még a tanulságokkal, azok önmagukban is érdekesek.

A profi fotósok:

85 százaléka férfi

60 százaléka szabadúszó

40 százaléka fotóriporter, 30 százaléka dokumentarista fotós és 14 százaléka hírfotós (önbevallás szerint)

80 százaléka egyedül dolgozik

90 százaléka érzi úgy, hogy került már veszélyes helyzetbe munka során

76 százaléka szerint jelent problémát a sajtófotózásban a digitális manipuláció

míg

52 százaléka vallja azt, hogy be szokott állítani jeleneteket a kép kedvéért 

(eh.)

62 százalékának van saját Facebook oldala, a többiek Twittert és Instagramot használnak - 40 százalékuk szerzett már munkát vagy kapcsolatokat közösségi oldalakon keresztül

55 százaléka boldog az életével, és pozitívan tekint a jövőbe.

Címkék:kutatás reuters fotózás fotóblog world press photo fotóriporter sajtófotó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr777848262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2015.09.28. 13:44:28

"55 százaléka boldog az életével, és pozitívan tekint a jövőbe."

Na 55% nem magyar volt :)

Kutasi Kovács · http://kutasikovacszoltan.wordpress.com/ 2015.11.18. 23:05:53

És vajon hány százaléknak van egészséges párkapcsolata?
süti beállítások módosítása