lvnte 2016.02.19. 13:06

Tényleg ez az életlen kép lett az év hírfotója?

Warren Richardson - Hope for a New Life

Zsinórban a harmadik évben lepi meg szokatlan képválasztással a közönséget és a szakmát a World Press Photo (18 tagú) zsűrije. Szokatlan, mert az elmúlt hatvan évet ezek a képek fémjelezték, a legutóbbi háromban pedig ezzel a vonallal szinte teljesen szakítva, merőben más irányból hozzák a győztesnek kiemelt hírképeket. De erről írtam már

Az idei fotó kritikusai két táborra oszlanak. Az egyik tábor szerint ez egy elművészkedett, életlen, fekete-fehérbe öltöztetett kép, ami egy szebb napokat is látott impresszionista festmény fénymásolata, és milyen álságos dolog már a mai fejlett technika mellett ilyen minőségű képet kiemelni; a másik tábor nem akad ugyan fenn a képminőségen, cserébe azon van kiakadva, hogy ennél bizony készültek drámaibb képek is. Ott a halott kisfiú, a beakadt hajú kislány és a többiek.

De miért olyan különleges ez a fotó, és nem a sok másik?

Az anonim zsűrizés elvileg kizárja, hogy a zsűri részrehajló legyen - bár a neves szerkesztőkből álló gárda nyilván úgy ül le zsűrizni, hogy látta már a legismertebb fotósok anyagait a nagyobb lapokban. Warren Richardson nem tartozik a sokat sztárolt riporterek közé, azt is megkockáztatom, hogy a neve ismeretlenül (de nem érdem nélkül) robbant most be a köztudatba. Azt tehát kizárhatják a konteó hívők, hogy valakinek a valakije nyert.

Arról van csak szó, hogy ebben a fotóban egyszerűen minden benne van, amiről a menekülthelyzet szólt, méghozzá a lehető legegyszerűbb, legnyersebb és legérthetőbb formában. Ezért lett az év fotója.

Hiába elmosódott és zajos a kép, tökéletesen látszik a lényeg, ami minden egyes képelem, külön-külön: az apa elkeseredett (elszánt?) arca, a kezében tartott kisgyerek, a talán az egyetlen csomagjukat jelentő hátizsák, a fenyegetően föléjük tornyosuló szögesdrót és a túloldalról átnyúló segítő kezek. És semmi más.

Egy időtlen pillanat, ami megtörtént sok százszor a magyar határon. Nem az eleje és nem a vége semminek, csak egy fontos (sorsdöntő, akár) momentuma egy hosszú útnak. Nem akar nagyot mondani, nem akarja monumentálisnak vagy hősiesnek beállítani ami történik, egyszerűen csak nagyon finoman odateszi elénk a valóságot.

Itt meg lehet nézni a zsűri értékelését is:

Címkék:képszerkesztés fotózás fotóblog world press photo fotóriporter sajtófotó

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr658403838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.02.20. 05:03:15

Az egesz world press photo monnyonle. Jajj, szegeny bevandorlo meg a kerites.

Ildiko Espinas 2016.02.20. 07:42:40

Szerintem megérdemelte a kép a díjat. A hangulata az ereje.Nagyon erős, a posztoló a lényegét nem érti az egésznek.Az életlenség itt művészi adalék, nem elvesz, hanem hozzáad.Nagyon jó kép, gratula az alkotónak!

Netuddki. 2016.02.20. 08:20:03

A magyarok számára pedig az orbán EU-t fúró politikáját jelképezi. Jó lenne ha ezt ott Brüsszelben is tudnák. Nem mindenki osztja Magyarországon az orbán bűnbanda nézeteit.
Ja, és a legfontosabb, azzal se ártana tisztában lenniük, hogy az orbán egy bűnöző. Itt szerintem senki nem arra szavazott, hogy a hatalmát kihasználva, a közpénzt felhasználva a volt kollégiumi haverok a családtagjaikat és haverjaikat tegyék meg az ország új arisztokráciájának és földesurainak. Szerintem még a fideszesek se erre szavaztak.

Az meg csak a habonyi agitprop, hogy aki nem ért egyet az orbán megosztó politikájával, és elítéli a befizetett adónk, az EU-s felzárkóztatási pénzek elszórását, ellopását, az tárt karokkal várná a migránsokat. Lehet máshogy, lehetne máshogy viszonyulni a menekültkérdéshez, is.

2016.02.20. 10:07:20

@________________: ez egy másik blog, itt a fotózásról van szó. Ezt a hányingerkeltő fost, amit behánytál, terjeszd azokon a blogokon, ahol amúgy is ezzel foglalkoznak a haverjaid, és fogadókészség mutatkozik rá.

@Ildiko Cserhati: igen, az oscar-szavazás óta tudjuk, hogy ebben a tematikában az életlenség fontos. A jeles emberetek is megmondta, az számít, ami életlen. Neki már csak hiszünk.

A kép egy értékelhetetlen hulladék, és valószínűleg ez a téma uralta a beküldött anyagokat, úgyhogy szinte mindegy volt, melyiket választják. A WPP bevallottan balos volt mindig is, senki nem várt mást, de ezzel a díjazottal most nem csak közéletileg, hanem szakmailag is teljesen elvesztette a hitelét előttem.

Inimma 2016.02.20. 10:59:16

@FikkFakk: Mi a baj a kerítéssel?

:-)
süti beállítások módosítása