lvnte 2013.02.15. 21:06

Miért lett ennyire véres az idei World Press Photo?

wpp_1360940939.jpg_976x651

A World Press Photo nagydíjas képén izraeli bombatámadás áldazatául esett palesztin gyerekeket visznek a ravatalra rokonaik. A támadásban a gyermekek szülei is meghaltak, a temetési menetet testvéreik és a család szomszédai vezetik. Fotó: Paul Hansen

Meglepően nyers az idei felhozatal a WPP-n, de nem ok nélkül. A zsűriben nem szadista pszichopaták ülnek, akik abban lelik örömüket, ha hullákat mutogatnak, inkább csak azt akarják mondani, hogy ennyire kegyetlen volt az elmúlt év - ilyen világban élünk, amin nincs mit szépíteni.

A győztes fotónak jó képnek, és elég figyelemfelkeltőnek kell lennie ahhoz, hogy eljusson a pályázat üzenete a nézőkhöz. Az üzenet pedig egyszerű: ezekről a témákról beszélni kell. Nem a fotók fogják megváltoztatni a világot, a képeknek annyi a feladatuk, hogy rávilágítsanak olyan eseményekre, amik hatással vannak az életünkre - akár csak azáltal, hogy saját dolgainkra nézünk utánuk más szemmel.

A zsűrit vezető Santiago Lyon (AP) a BJP-nek beszélt az idei válogatásról, és arról, hogy mitől lesz egy kép nagydíjas, milyen küldetése van egy ilyen fotónak. Szerinte a jó képnek három helyen kell hatnia az olvasóra: fejben, szívben és gyomorban - a nyertes kép mindháromnak megfelel:

A megjelenést követően azonnal renegeteg vitát generált a kép. Az izraeli-palesztin konfliktus tipikusan az a téma, amivel bárki végtelen threadeket indíthat a Ki lőtt először? Kinek van igaza? Kié a felelősség? témákban. Sokan vádolják a képet azzal, hogy a palesztin oldalt pártolja, sokan viszont épp ellenkezőleg, azzal érvelve, hogy a palesztinok civilekkel veszik körbe a hadsereg támaszpontjait, ami óhatatlanul is civil áldozatokhoz vezet. Ebben a vitában mindkét oldalnak igaza van, miközben egyiknek sincs.

Könnyű azonosulni a családtagok fájdalmával. A halott gyerekeket kísérő rokonok, szomszédok arcán látható harag és az elkeseredés hihetetlenül érzelmessé teszi a képet. Egyszerűen szívszorító a látvány, ami nehezen ereszti a tekintetet. A kép előterében pedig, mindennek a tetején, a két halott gyerek képe kellően gyomorforgató ahhoz, hogy zsigeri reakció legyen véleményt alkotni, beszélni a képről.

Ez a célja a jó sajtófotónak.

Nehezebb elfogadni viszont a zsűrinek ezt az érvelését, ha a teljes pályázatot nézzük. Általános- és rendkívüli hír kategóriákban csak háborús sorozatok nyertek. Átestek a ló túloldalára a döntéssel: teljesen egyformák az anyagok a legfontosabb kategóriában, a sok ismétlés pedig az egyébként kiváló képek jelentőségét csökkenti. Mindegyik hírkategória a gázai övezetről vagy a szíriai háborúról szól, ezzel nem csak túloznak, de azt rossz képzetet is erősítik, hogy pályázatot csak halottakkal és minél közelebbről fotózott háborús akcióval lehet megnyerni.

Legyenek bármennyire is elcsépelt vagy olcsónak tűnő nyomorpornó témák, mindegyik sorozat megérdemli a kiemelést. Mindegyik nyertes kép kizökkent valamennyire a hétköznapokból, sokkol és gondolkodásra késztet. Szóljon bármilyen nyomorúságos témáról is, látszik rajtuk a fotós dedikációja a munkája iránt, az alázat az alanyokkal szemben, látszik a belefektetett idő és energia. Ezt díjazza a World Press Photo.

Van viszont két dolog, amivel én sem békültem ki igazán:

Az egyik a photoshop. A díjnyertes képen bénán húzta vissza a fotós az eget - látszik az ecset nyoma a gyászoló tömeg felett a háttér háztetőin. A zsűri állítólag vitatkozott is ezen, de végül a kép ereje bizonyult meggyőzőbbnek. A győztes kép mellett több anyag természetellenesen szét van tolva (lásd még a Nairobi szemétszedő nő), ami már szerintem is az etikus színkorrekció határait súrolja.

A másik pedig - ami más fotópályázatok apropóján is gyakran felmerül kritikaként: a zsűri elnöke az AP vezetője, és a hírügynökség fotósai 8 díjat vittek haza.

*

Kedves régi-új olvasók, a blogot most importáltam blogspotról, az archív posztok formázásával egyelőre nem tudtam mit kezdeni. A blog korábbi bejegyzéseit egyelőre az lvnte.blogspot.com-on kényelmesebben böngészhetitek.

Címkék:fotózás world press photo fotóriporter sajtófotó fotográfia

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr325082265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.16. 13:15:22

Nem igazán értelek: tudsz olyan worldpresst az elmúlt közel tíz évből, amelyik nem volt véres? :-(

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.16. 13:16:05

Csak nálam jelenik meg sötétszürke alapon feketével a hozzászólás?

MLaca · http://mlzphoto.hu/ 2013.02.16. 20:25:18

Elegem van már a háborús fotókból. Mintha nem lehetne más tartalommal kellő érdeklődést elérni, mintha a fotósok is egyre inkább csak a hatásra, a hatásvadászatra mennének rá. Felháborítónak és etikátlannak tartom a fent is látható fotót - a zsűri magát minősítette választásával. Szívem szerint betiltanám a háborús fényképeket a "versenyeken".

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.02.16. 22:41:50

Komolyan sötétszürke alapon fekete betűk?????
Vagy az én böngészőm szar?

2013.02.17. 04:43:38

Kapcsold fel a villanyt! :D

Masszőrférfi Házhoz Megy · http://masszorferfi.5mp.eu 2013.02.17. 08:20:50

nyugodjanak békében ezek a gyerekek.
látható, hogy izrael mennyire gyerekgyilkos létet folytat.
de én a halál képeit nem díjaznám

vénszivar 2013.02.17. 08:58:31

Lehetne korom fekete alapon, korom fekete az írás! A halál színe miatt...?!
fasza, nagyon fasza
süti beállítások módosítása