lvnte 2015.04.07. 13:14

Betiltották a szelfiezést cannes-ban - és amiért ez a hír valóban érdekes

000 DV1734564

Tegnap írtunk róla az Indexen, hogy az idei cannes-i fesztiválon nem lesz szelfizés a vörös szőnyegen. A fesztivál igazgatója azt mondja, főleg azért döntöttek így, mert a magukat fotózó sztárok miatt elcsúszik a program.

Két idézetet emelnék ki a cikkből, amik azt sejtetik, hogy más is van ennek a hátterében.

Gagyi szelfikkel árasztják el a sztárok az internetet.

A vörös szőnyeg szélén várakozó fotósok alig tudják végezni a munkájukat, mert a biztonsági emberek által sürgetett sztárok a szelfizést követően nekik már nem állnak meg.

Nem állítanám, hogy a háttérhatalmat irányító globális fotóslobbi tiltatta be a szelfizést, de nagyjából ez lehet a helyzet. 

A sztárokról szóló hírekben nem az adja a hírértéket, hogy mit csináltak az adott eseményen (ott voltak, omg!), hanem maguk a sztárok. Milyen volt a ruhájuk, az ékszereik, hogy nézett ki a hajuk, satöbbi. Azért áll több tucat fotós a vörös szőnyeg mentén, mert minden újság gyors és exkluzív képeket akar a sztárokról. Nem jókat, csak gyorsakat. Szomorú futóverseny ez, mert minden képnek és részletnek akkor van értéke, ha elsőként lehet beszámolni róla.

Erre épül a bulvársajtó, ezért van vörös szőnyeges bevonulás a fesztivál előtt, és ennek tesz keresztbe a szelfi.

Megáll a sztár a szőnyegen (a fenti képen a cseh modell, Petra Nemcova), háttal a fotósok felének, csinál magáról egy képet és kiteszi Instagramra, ahol rögtön láthatják őt a rajongói. A mögötte álló negyven fotósnak ebben a pillanatban értelmetlenné vált a munkája, hiszen már fenn is van az interneten az a kép, amit ők még csak megcsinálni sem tudtak, és amihez képest újat mutatni sem lehet már másnap az újságban.

Hiába sokkal rosszabb minőségű a mobilos szelfi, mint amit akármelyik profi csinált volna, ha a minőség nem is szempont.

Baromi érdekes jelenség, hogy egy mobiltelefonnal megkerülhető lett mindaz, amire eddig egy egész iparág épült fotósokkal, ügynökségekkel, kiadókkal és terjesztői hálózattal. És főleg az, hogy most beindult egy ilyen védekező mechanizmus, ami megpróbálja elejét venni a feleslegessé válásnak.

*Völgyi Attila hívta fel rá a figyelmem, hogy én ezt egyszer már megírtam, amikor az Oscar-gála idején a sztárok szelfije járta körbe az interneteket a profi fotósok képei helyett.

Címkék:hír mobiltelefon iphone fotózás fotóriporter mobilfotó instagram selfie szelfi

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr747347252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2015.04.07. 21:18:42

Ez már csak így működik, a technika kiszorítja azokat a szakmákat, amiket korábban emberek műveltek pénzért. A sajtófotósok is lassacskán mehetnek a lámpagyújtogatók, az ébresztőemberek, a liftkezelők, meg a sorompóőrök után, új munkát keresni.

Azt lenne már jó látni, hogy nemcsak a celebfotós, hanem maga a celeb "szakma" is fölöslegessé válna végre.

McKinney 2015.04.08. 07:12:19

Így jártak, bele kéne törődni. Van még pár szakma, amiket hasonlóképpen fenyeget a mobil: taxis, újságos stb. De kérdem én: sirattuk-e egykor az eltűnt tejesembert, kikiáltót, kazánfűtőt? Na.

spinat 2015.04.08. 08:12:22

hová jut így a világ?
süti beállítások módosítása