lvnte 2010.03.27. 13:09

Lightroom 3 Beta 2 - Noise Reduction test

A napokban vált elérhetővé a Lightroom3 beta 2 verziója, amibe a gyorsabb kezelőfelület és lemezkezelés mellett az új noise reduction funkciók is bekerültek.


A kezelőfelület javítása nem csak üres marketingduma. Tényleg gyorsabb lett a képek importálásától, a szerkesztésen át az exportig minden. Igazából mindegy, hogy mit optimalizáltak. Számomra a lényeg, hogy ugyanazon a gépen, ugyanazok a feladatok, gördülékenyebben végezhetők. Reszponzívabb a rendszer.

A leglátványosabb újítás a beta 1-hez képest mégis a zajcsökkentő algoritmus, főleg  luminance noise terén. A beta1 a jelenleg kapható 2.6-os Lightroom zajcsökkentését használja, hozzá képest a beta2 átugrott néhány lépcsőfokot (emeletet) felfelé.

Asztali szemétből rögtönzött tesztkörnyezetben, 1:1 cropon bemutatva (klikk a képekre a teljes méretért):

Az első kép a gépből kijött raw file. A vázban kikapcsolt belső - és lightroom zajszűrés nélkül.
D300-ISO6400-24mm-/f9-1/640 RAW NR-OFF

A következő kép a legjobb eredmény, amit Lightroom3 beta1-el össze tudtam hozni. Jól láthatók a színfoltok,  a kontrasztból és a részletekből is sokat vesztített a kép.
Lightroom3 beta1 color+luminance NR

A harmadik képen ugyanez Lightroom3 beta 2-vel. A felületek sokkal szebbek, eltűntek az artifactek, több maradt a kontraszt és a részlet a képen. A színek lettek fakóbbak egy árnyalattal, de ez még könnyen korrigálható.
Lightroom3 beta2 color+luminance NR

Így néz ki a teljes kép zajszűrés előtt és után. Leméretezve, netre általában használt formátumban, tehát a gyakorlatban:
export-lightroom3 beta 2 NR-OFF


export-lightroom3 beta 2 NR-ON

Magáért beszél.

Címkék:teszt képszerkesztés fotózás photography photoblog zajszűrés nikon d300 "noise reduction" "lightroom3 beta2"

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr985076435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskafaraok 2010.03.27. 13:09:00

jo hir, az eddigi NR filter nem sokat ert...
süti beállítások módosítása