lvnte 2010.09.27. 13:21

Lightroom munkafolyamat - Rendszerezés

A szeptemberi két esküvő sokmindenre megtanított. Az első dolog, hogy nem optimálisan rendszereztem eddig a fotóimat Lightroomban. Kitaláltam egy sokkal átláthatóbb rendszert, hogy a ltrm virtuális mappáiban és intézőből is könnyebben átláthatók maradjanak az  anyagok.

!Figyelem! A bejegyzés teljesen érdektelen mindenkinek, aki nem használ Lightroomot, vagy hasonló képrendszerező szoftvert. Lightroom userek számára viszont nyomokban mogyorót tartalmazhat.


Eddig tematikusan és dátum szerint importáltam a képeket: volt egy lifestream, rendezvény, hvg és egy divany mappa, ezekbe húztam be az esemény neve mappákba a fotókat. Így intézőből jól elkülönült minden, talán túlságosan is, ltrm-ban viszont dátumok alapján nehéz volt gyorsan megtalálni a kellő mappát.
Nem tageltem a képeket, mert egy 2-300 képes importnál csak átfogó tageket tudnék rájuk húzni, amik ráadásul ismétlődnek is gyakran. Nem lenne értelme egy Budapest tagnek, ha a képek 90%-a ott készül.

Import

Az igazi változás inkább a ltrm-on belüli kezelést érte. Megmaradt a négy nagy tematikus mappa, ezekbe a képek ugyanúgy az esmény neve alapján kerülnek importra, viszont ltrm-ban tovább bontom őket collectionökre (ezt nem használtam eddig). mogyoró

Egy esküvő esetében így néz ki:

Import: : D\RAW\Rendezvény\XésY\CF_1; CF_2; CF_3; ...
Lightroomban a mappák neve kiegészítve a témával: cf_1_beallitott_1; mogyoró cf_2_beallitott_2; cf_3_hazassagkoto_1; ...

Így tudom melyik valódi mappa melyik virtuálishoz tartozik. A képek ezután kerülnek Collectionokbe, hogy az azonos témájúak egy helyen elérhetők legyenek: készülődés / polgári / templomi / tánc / vacsora / életkép.

Persze ez nem azt jelenti, hogy többször végig kéne pörgetni a többezer fotót a megfelelő kategorizáláshoz. Általában minden téma előtt kártyát is cserélek, hogy egy adag kép egy helyszínhez kerüljön, így importnál rögtön mehetnek egyszerre a megfelelő collectionbe. A gond az elkapott pillanatoknál van, azokat Quick Collectionbe dobálom folyamatosan a válogatás alatt - onnan kerülnek a végleges helyükre.

Válogatás

A ltrm-ban színekkel, csillagokkal és flagekkel különböztethetjük meg a képeket. Nem a legegyszerűbb, de a legcélszerűbb mindhárom szimbólumhoz rendelni valamilyen jelentést.


  • Csillagok, csillagok (sicc)
A régi rendszerem szerint a csillagok közül *; ****(4) és *****(5) -t használtam a jó és rossz képek megkülönböztetésére:

*: Nem túl jól sikerült kép, de lehet még vele kezdeni valamit végszükség esetén;
****: Jól sikerült kép, de az adott helyzetben mogyoró témában van jobb is nála;
*****: A jó kép;

Ez így változott most:

*: Jól sikerült, de adott helyzetből van jobb is;
***:  Vésztartalék
****: Jól sikerült de nem feltétlenül használnám;
*****: A jó kép;

A négy csillag kapott egy új kategóriát, a helyét pedig az egy csillag foglalta el. Azért jobb ez a módszer, mert filterek esetében alapból az 5*-os képekkel dolgozok, ha kevés az ötös, akkor veszem bele a 4< filtert, ha pedig ez is kevésnek bizonyul (nem szokott), akkor jöhet a 3<.


  • Színek
Színeket tematikus jelölésre használtam eddig, a csillagozás után.

Piros: jó kép, mindenképp exportra is kerül;
Sárga: jó, de nem kell használni;
Zöld: Blogolni való kép;
Lila/kék: elvont hülyeségek; mogyoró

Ez egy elég esetlen rendszer volt, ehelyett a következő jelentést kapták a színek:

Piros: Retusálni kell, méghozzá alaposan;
Sárga: Apró állítgatásokat igényel;
Zöld: Kész;
Kék: Alkalmi kiemelés. változó;

Minden kép kap tehát valamilyen színt, kivéve a törlésre ítéltek. A színek mogyoró a munka során a progressel változnak. Akkor vagyok kész, ha az összes öt csillagos kép pirosból zöld lesz. Ezzel nem csak kategorizálok, de egy kis mini-achivement rendszert is megalkottam. Tudom, hogy megvan a cél: bezöldíteni a képeket.

  • Flagek
A legvégső fázisa a munkának a flagelés. Ezt többnyire ki is fogom hagyni, úgyérzem. Flaggel az igazán _fasza_ képeket jelölöm meg. Azokat, amikről azt gondolom hogy ezer expóból egyszer sikerülnek. Ezek a legjobb képek, amikkel majd unokáknak fogok dicsekedni, a soha el nem készülő portfolioba rakni, stb.

Ennyi nagyjából az új rendszer. Amilyen követhetetlennek tűnik leírva, annál átláthatóbb a gyakorlatban. Ha van valami, amit máshogy csinálnátok, ne habozzatok megosztani.

Címkék:szoftver utómunka technika fotóblog ötlet tippek photoblog rendszerezés lightroom 3

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr135076495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása