lvnte 2010.11.03. 23:47

Hogyan fessünk fénnyel - egy egész várost

Mi a tíz különbség a két kép között?

A felső egy egyszerű hosszú expós panorámakép Toledó városáról, az alsó pedig egy 1200 képből összeállított HDR panoráma, amin a város különböző pontjait egyszerre ötven fotós világította meg vakukkal.

Beteg.

A toledói fotóklub agymenése nem mindennapi vállalkozása. Szerettek volna egy egyenletesen megvilágított panorámát a városukról, de az utcák eltérő kivilágítása ezt nem tette lehetővé, ezért összetrombitálták a város fotósait egy kis esti vaku-partyra.

A látképet először nappal és éjszaka is tesztelték, feltérképezték rajta az árnyékos és a sötét területeket. A problémás részeket zónákra osztották, amikhez fotósokat rendeltek. Egy-egy zónához egy fotós tartozott, aki az adott terület világításáért felelt. A fél órás expó alatt mindegyikük (50-en) hét percig villogott egy-egy helyen, aztán három perce volt átérni a következőbe, így 3x7 percig vakuztak, ami fejenként kb. 3000 villanást jelentett.

Aztán rájöttek hogy ez a módszer nem működik (vagy túl egyszerű?) és tovább bonyolították:

Fél órás expó helyett több rövid sorozatot készítettek (gondolom mert a jól megvilágított részek nagyon kiégtek). Egy-egy zóna ~30 képből állt, amiket Photoshopban egy asztrofotózáshoz használt pluginnel illesztettek össze, aztán a zónákat mégegyszer egymáshoz igazították, így készült el a teljes kép. Arról hogy hány munkaóra van a fotóban nem nyilatkoztak, de annyit elárultak, hogy a régiókhoz átlagban 9 óra kellett a programnak.

A készítők nagyon büszkék rá, hogy ez az első ilyen látványos kép a városukról, és hogy nem tudnak más olyan csoportról, aki hasonlóra vállalkozott volna eddig bárhol a világon. Vajon miért?

Ha kíváncsiak vagytok több így készült fotóra és a teljes munkamenetre, itt a fotóklub fóruma. Itt meg a panoráma teljes méretben.

Címkék:technika fotózás fotóblog eyecandy vaku photography photoblog éjszakai fotózás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr805076503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzupi 2010.11.03. 23:47:00

Őrültek, de jó lett a végeredmény :)
Itt ott lehet látni kis emberkéket a képen, ahogy izzik a munka a kezük alatt :D
süti beállítások módosítása