lvnte 2011.01.17. 13:16

Az első valódi fotó egy gömbvillámról?

Az időkép.hu-ra került fel ma ez a fotó, ami olvasókon keresztül jutott a szerkesztőkhöz. A felvétel készítői szerint egy gömbvillámot sikerült lekapniuk a kert végében. Szerintem meg nem. Mindenesetre ha nekik van igazuk, ez az első használható kép egy igazi gömbvillámról.

A készítés körülményeiről bőségesen olvashattok az időképen, az egyik kommentelő pedig egész hihető cáfolatot is írt a fotó mellé (szzoli, nem linkelhető a komment).


Én is hajlamosabb lennék azt hinni, hogy nem így néz ki egy világító test környezete. Ha megnézitek közelebbről, rögtön a gömb előterében sötétebb részek vannak, ami érthetetlen ha a gömb megvilágítja maga körül a havat.

Inkább a vaku hibája lehet, vagy valamilyen optikai/lencsetorzítás, bár én nem emlékszem rá hogy hasonló hibát valaha is láttam volna képeken (és azért képekből elég sokat elfogyasztok naponta.)


A másik szolid érv ellene, hogy a gömbvillámnak elvileg nincs fénye a látható tartományban, így speciális szűrők nélküli fényképezőgéppel fotózva nem lehetne fehér fénye, illetve átlátszóbbnak kéne lennie.

Szerintetek? Gömbvillám?

Címkék:érdekes photoshop hír természet fotózás photography photoblog ball lightning

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr65076519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuphar 2011.01.17. 13:16:00

hát ez jó :oD
évekkel ezelőtt mindenhol járt a gömbvilám, nem győzték közvetíteni, azóta meg valahogy eltünt, mint az a szürke szamár is

amúgy ha közelről rávakuzol egy fényes poszterra akkor pont így néz ki, de lehet üveg mögül lőtték, az is lehet ilyen, pedig én teljesen amatőr vagyok mégis látom (de sztem te is jól tudod... )
van még a fotón 5 másik ilyen világos folt, az is ugyanígy néz ki csak kicsiben, szóval akkor 6 villám is van rajta :oP
nem néztem az időképes linket, de ehhez aligha kell :o)
süti beállítások módosítása