lvnte 2013.10.02. 21:03

A Picture Post magyar szerkesztője egy igazi fotónáci volt

2716355

Egy néző áttörte a rendőrkordont, hogy lefotózza II. Erzsébet királyné esküvőjét. Fotó: Bert Hardy

Tegnap lett volna hetvenöt éves a XX. század történelmének egyik legmeghatározóbb képes magazinja, az angol Picture Post. (az indexen Nagyképben emlékeztünk meg róla) Az 1938-ban alapított lap a második világháború alatt és után élte fénykorát, hetente közel kétmillió példány fogyott belőle, ami azt jelentette, hogy a brit lakosság nyolcvan százalékához eljutott a lap. Elég komoly véleményformáló erőt képviselt húsz éven át.

Magyar származású alapító-szerkesztője, Stefan Lorant háborús menekült létére beírta magát a brit sajtó történelmébe. A kor legelismertebb vizuális szakemberének számított, mikor a náci üldözés elől Németországból Angliába menekült. Rögtön munkát kapott a Weekly Illustratednél, majd Sir Edward Hulton, a Picture Post tulajdonosa kérte fel az akkor indult képes újság szerkesztésére.

Lorantot kollégái mániákus őrültnek tartották, mert olyan végletekig autokariktus rendszerben irányította a lapot, ahol senki másnak nem jutott levegő mellette. Szigorú irányításába kis híján bele is rokkant az újság. Többször előfordult például, hogy a nyomdai leadás előtti napon dobta a kukába az egész számot, és kezdte nulláról az egész heti szerkesztést. 

Voltak viszont jó ötletei is (ha-ha), amik a nap végén sikerre vitték a lapot, sőt, még ma is érvényesek: 

  • Vizuális történetmesélés. Mindent a képeknek rendeltek alá az újságban, nem csak fotókkal illusztráltak egy-egy történetet. Ez akkor nagy újdonság volt, szerették is az emberek jól. A képeknek viszont tökéletesnek kellett lenniük. Még a legegyszerűbb, 6-8 képes történethez is több száz negatívot várt el a fotósoktól, és csak a legjobb kockák kerülhettek a lapba.
  • Átállás 35mm-re. A Picture Post, és a hozzá hasonló képes újságok nyomására kezdett terjedni a fotósok körében a kisfilmes formátum, és a kor legmodernebb kamerája, a Leica. A brit sajtóban addig használt lomha ,nagyformátumú gépek nem nagyon tudtak versenyezni az új technikával, hamar kiszorultak a riporteri munkából.

A 75 éves Picture Post mellett idén ünnepel kerek évfordulót a Leica is. Oscar Barnack, német optikus száz éve készítette el az Leicát, a világ első 35mm-es kisfilmes kameráját (Bár a sorozatgyártásra az első világháború végéig várni kellett.

Ironikus is picit, hogy a második világháború alatt a legnagyobb brit lap sikeréhez német technológia és német szakemberek kellettek.

  • Kötelező kiscsoportos ötletelés. A heti értekezleteken mindenki, még a kávés fiú (igen, régen ilyen is volt!) is dobhatott be ötleteket, hiányozni pedig nem lehetett. Lorant mindenben maga döntött, de a közös ötletelést elengedhetetlennek tartotta.
  • Mindig új embereket keresett. Kezdetben a vele emigrált fotósoknak adott munkát, de ritkán dolgoztatott kétszer ugyanazzal a fotóssal. Kb. nincs olyan európai fotós abból az időből, aki ne dolgozott volna legalább egyszer a Postnak. Elképesztően sokszínű és változatos archívumot épített fel így, amiben mindenről volt kép, amit csak el lehet képzelni. És arról is, amit nem.

Innovatív ötletei ellenére Lorant nem maradt sokáig a Picture Post élén. A háborús hangulatban nehéz volt németországi menekültként érvényesülnie, kritikusai szerint azért volt annyira erős a Picture Postban a propaganda-vonal, mert Lorant így próbálta bebizonyítani hazafiságát. A háború alatt ennek ellenére sem sikerült állampolgárságot szereznie Angliában, így Amerikába költözött, ahol íróként élt, haláláig.

Az újság persze még évekig szárnyalt Lorant távozása után is. A szerkesztést Tom Hopkins, Lorant segédszerkesztője vette át, az ő vezetése alatt érte el a lap a legnagyobb példányszámokat a második világháború után.

114730365

A Hulton Arcívum Londonban (2011.)

A Picture Post hagyatékát ma a tulajdonosról elnevezett Hulton Archívum kezeli, a nagyjából 30 millió fotóból és negatívból álló gyűjteményt először 1988-ban a BBC, majd 1996-ban a Getty vásárolta meg. Rengeteget olvashattok még az újság történetéről, és a leghíresebb Post-fotósokról külön-külön is a Getty blogján.

Deep in Picture Post research, uncovering rolls of Winogrand netatives, dormant for years,
The Editors, 
The First Staffers
Thurston Hopkins
Bert Hardy,

Hulton|Archive - Histoty in Pictures

A Picture Post apropóján rengeteg magyar vonatkozású érdekességet találtunk a Hulton Archívumban (például a Nagyképben is bemutatott Éjszakai Párizs), a következő hetekben több ilyen anyag is fel fog tűnni majd az indexen. Meg itt is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr335548141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása