lvnte 2014.09.16. 11:37

Évekre eltűnhetnek Vivian Maier fotói

maier.jpg

Ma olyan korban élünk, amikor egy fotósnak akkor sincs szerzői joga a képeihez, ha a gépén egy majom nyomja meg az exponálógombot. Akkor gondoljatok bele, milyen viták lehetnek egy milliókat érő fotós hagyaték körül.

Vivian Maier története nem ért véget a képeinek kalandos múltját feldolgozó dokumentumfilmmel. Nemrég bejelentkezett a fotókért egy ügyvéd, aki azt állítja, hogy megtalálta Maier egyik francia másodunokatestvérét. A férfinek (Francis Baille) eddig ugyan fogalma sem volt róla, hogy rokonok lehettek a fotós legendává lett dadussal, de most, ügyvédi bátorításra, felkeltette a figyelmét az örökség.

Az amerikai jogszabályok szerint hiába törvényesen kerültek a negatívok John Maloofhoz egy 2007-es ingatlan árverésén, a felvételek birtoklása nem jelenti feltétlenül a szerzői jogok megszerzését is. Ez pedig rossz hír Maloofnak, hagyaték jelenlegi kezelőjének.

A szellemi hagyaték felhasználásáról első körben az örökösök dönthetnek, vagyis, ha a bíróság a most feltűnt férfinak és ügyvédjének ad igazat, akkor Maloof eddig jogtalanul árulta és állította ki Maier fotóit. Az örökös akár jogdíjat is követelhet minden eladott print, könyv, film és kiállítás után. És, nyilván ez is a célja.

Baille ügyvédje már figyelmeztető leveleket is szétküldött azoknak a múzeumoknak, ahol vásároltak nyomatokat Maier fotóiból, amelyben felhívja rá a figyelmüket, hogy a képeket eddig nem a jogos tulajdonostól szerezték be, aminek jogi-és anyagi következményei lehetnek.

Mégegyszer mondom: milliókról beszélünk. Dollárban.

A történetet tovább bonyolítja, hogy mielőtt a hagyaték feldolgozásához hozzákezdett volna, Maloof maga is megpróbálta megtalálni Maier távoli rokonait, nehogy elfordulhasson az, ami most megtörtént. Ő is talált egy távoli unokatestvért, akinek fizetett is azért, hogy lemondjon a szerzői jogokról.

Az ügy mostanában kerül majd bíróság elé, de a bonyolult helyzet miatt akár évekig elhúzódhat.

Ez azért különösen rossz hír, mert amíg nem tisztázódik egyértelműen a helyzet a képek szerzői joga körül, addig jó eséllyel kiállítani és árusítani sem fogják őket sehol. Könnyen lehet, hogy Vivian Maier páratlan fotói hivatalosan néhány évre (ismét) teljesen eltűnnek a világ elől.

Kár lenne értük.

(A legal battle over Vivian Maier's work - NYTimes) 

Címkék:történelem szerzői jog fotózás street photography Vivian maier

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr96702799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.09.17. 00:18:52

Nem csak az USA, hanem az európai, köztük a magyar jog is azt mondja, hogy

1: a fotó tulajdonjoga azé, aki elkészíti, azaz megnyomja a gombot. Még ha egy majom is akár extrém esetben (igaz, ő nem jogi személy).

2: Ha műalkotás tulajdonosa meghal, az örökösök öröklik a jogokat.

Ennyi. Ez ilyen egyszerű, így működik minden jogállamban.

Most csak az történik, hogy az új ügyvéd (miért nincs megnevezve a posztban?) talált egy új örököst, akié minden jog. Azaz talált egy pénzt termelő ügyet. Ráadásul aki épen pórul jár(ni készül), az éppen egyik kollégája. Indulhat a meccs, szép lesz! ;)

Kerubin 2014.09.17. 02:00:23

Gratulálok a színösszeállításhoz, és a font választáshoz. Oszt még te hívod magad Látványpékségnek? Ennyire nem pörög a blog.hu, hogy ilyen szarokat is kitesznek az indexre???
Szánalom.

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.17. 07:32:32

@bestpixel: igen, ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni

itt elég tiszta a jogi helyzet, egyszerűen a jogok örököse más, mint a tárgyak fizikai birtokosa, tulajdonosa
a hagyatékot felvásárló meg nem tudta kideríteni, hogy ki a valódi szerzői jogi jogosult
valljuk be, talán nem is igyekezett annyira kideríteni, hiszen akkor fizetni kellett volna
most helyette megtette egy ügyvéd

felháborodni ezen a történeten annyit tesz, hogy az illető nem érti a szerzői jogi rendelkezéseket

ja, szerintem a fényképész, művész még életében rendelkezhetett volna arról, hogy halála esetén mi legyen a sorsa a képeinek, szerzői jogainak
ha az lett volna a célja, hogy a széles közönség szakadatlanul élvezhesse, akkor így rendelkezett volna
nem tette, most valami távoli rokontól függ
az ilyen jogi problémákat meg lehet előzni, csak ahhoz gondolkodni kellene előre

Netuddki. 2014.09.17. 08:28:25

"megtalálta Maier egyik francia másodunokatestvérét"

Oszt' ez a jóember hogyan örökölhet? Szerzői jogot meg főleg...

mt-03 2014.09.17. 10:36:50

hat a kommentblokk az igen olvashatatlan...

meg jo hogy megvettem az albumot, no meg voltam a kiallitason. sztem ez a szerzoi jog orokles is egy baromsag, olyanok akarnak meggazdagodni akiknek kozuk nincs az adott muhoz. aki eloallitotta aze minden jog, ha ertekesitette a dolgot es abbol haszonra tett szert azt lehet orokolni, de hogy a mu jogait miert lehet az nem vilagos, raadasul igy elesik a kozonseg a mu elvezetetol pl egy ilyen per miatt, vagy irealisan sokat fizet mert ugy van kedve az orokosnek, extrem esetben meg meg le is tiltja, mint asszem volt ilyenre pelda ady endre(?) eseteben (es ez igaz minden tipusu alkotasra).

Kodomo 2014.09.17. 12:45:29

Irodalmi művek szerzői jogai idővel elévülnek (Magyarországon, ha jól emléxem 70 év múltán). Nincs ilyen a fotókra, vagy bármilyen alkotásra?
süti beállítások módosítása