lvnte 2014.11.13. 16:05

Hoppá! Lehet, hogy nincsenek elveszett Capa-fotók a partraszállásról

A CNN műsorában John G. Morris, a Life egykori képszerkesztője beszél Capa híres
partraszállós fotóiról. Ezek azok a képek, amiket senkinek nem kell bemutatni, és amikről mindenki azt hitte eddig, hogy nem lehet már róluk semmi újat mondani.

Morrisnak viszont sikerült az eddig ismert történetet új megvilágításba (hehe, megvilágításba!) helyezni.

Eddig úgy tudtuk, hogy a laborban rontották el Capa fotóit, és a képek egy része megsemmisült az előhívás során. Morris viszont most azt mondja (3:10-nél kezdődik), hogy a visszaküldött filmek eleve üresek voltak, nem is fotózott rájuk semmit Capa. Morris ezt azzal támasztja alá, hogy az előhívás során tényleg megrongálódtak ugyan a képek, de annyira nem tudták volna elrontani az előhívást, hogy teljesen használhatatlanok legyenek a fotók. 

A fennmaradt képek tehát nem csak a laborálást túlélő kockák, hanem valójában a teljes anyag, amit Capa elkészített a D-Day-en.

Ha ez így van, az hetven év távlatából már igazán nem változtat semmin (...), cserébe tovább építi a Capa személye körüli halhatatlan legendákat. Hurrá!

Címkék:fotóblog life time sajtófotó fotográfia robert capa Fotótörténet

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lvnte.blog.hu/api/trackback/id/tr156893891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elegem Van · http://elegemvan.blog.hu 2014.11.14. 11:12:02

Csak én nem értem, hogy most mivan? Akkor készített vagy nem, vagy készített, de mégsem, vagy de?
süti beállítások módosítása